Útmutató a tervezéshez

Salgó polc összeállításával kapcsolatos alapfogalmak:

  

Állvány, mező (vagy egység): lábakból (profilokból), és egymás feletti polcokból valamint egyéb alkatrészekből álló (saroklemez, alaplemez, csavar-anya) tároló polcrendszer.

 

Alap Salgó mező: négy lábból, és egymás feletti polcokból álló tároló polcrendszer.

 

Sorolt Salgó (kiegészítő, fűzött vagy szimpla lábas) mező: két lábból, és egymás feletti polcokból álló tároló polcrendszer. A mező másik oldala az előző egységhez kapcsolódik.

 

Állvány sor: alap mezőkből, vagy alap és sorolt mezőkből álló összefüggő Salgó polcsor.

 

Polcköz: két egymás feletti Salgó polclap esetén az alsó polc felső síkja, és a felső polc lehajtása között használható távolság.

 

Egyéb alkatrészek: saroklemez, alaplemez, csavar-anya, amelyek szükségesek egy salgó polc egység összeállításához.

 

Kiegészítő elemek: nem nélkülözhetetlen alkatrészek amelyek speciális esetben megkönnyítik polcrendszer használatát. (túltolás gátló, kidőlésgátó, stb.).

 

 

Néhány tervezési szempontra szeretném felhívni a figyelmét, ha raktára fejlesztését, raktártechnikai eszközeinek bővítését tervezi. 

Kézi polcrendszer esetén (pl. Salgó polc):

polclapok szélességét és mélységét a tárolandó anyagok méretéhez, súlyához és egyéb tulajdonságaihoz kell igazítani.
Polcrendszer magasságát úgy kell meghatározni, hogy a legfelső polclapon tárolt áru felett, még 40-50 cm légrés maradjon a mennyezet alatt tűzvédelemi szemponból.

Salgó polcrendszer alapmezős, illetve alap- és kiegészítő-mezős változatban is felépíthető. 
Nagyobb méretű rendszer tervezésekor a polcmezőket érdemes a falaknál szimpla sorba, középen ikersorokba rendezni, mert így a kiszolgáló folyosók száma fajlagosan kevesebb és tőbb a hasznos polcfelület. 

Polcrendszerek számos kiegészítő elemmel szerelhető fel, a raktározott termék igényeinek megfelelően.
További szempontok részletezésének az Ön raktárának méretei és adottságai ismeretében van értelme.

Kérje tanácsunkat, ingyenes felmérés keretében megtervezzük az Önnek megfelelő polcrendszert!

Szerelési módokat tekintve a Salgó polcoknál két változat terjedt el:

Alapmezős szerelési módnak hívjuk azt az összeszerelési módszert, ahol minden Salgó polc egység négy  tartólábbal rendelkezik. Az ebből épített sorok később könnyen szétszerelhetők egyes egységekké.

Alapmezős rendszer polc teherbírása nagyobb, de a több felhasznált polcláb miatt drágább megoldás.

Kiegészítő (fűzött)mezős szerelési módnak hívjuk azt a módszert ahol az első Salgó polc egységnek négy tartólába van, majd a további kiegészítő egység(ek) már csak két tartólábbal rendelkeznek. A kiegészítő polc az egyik oldalon saját lábain támaszkodik, a másik oldalon az előtte lévő egységhez kapcsolódik.
Ennél a szerelési módnál kevesebb tartólábra és egyéb alkatrészre van szükség ezért olcsóbb megoldás. 
Hátránya, hogy a rendszer polc teherbírása elmarad az alapmezős Salgó polcrendszer terhelhetőségétől.
 
Alapmezős szerelési módot alkalmazunk Salgó polcrendszer esetén ha 
-nagy teherbírású rendszert tervezünk,
-3 méter vagy ennél magasabb állványt alakítunk ki,
-polcmélység meghaladja a 60 cm-t.

Saroklemezt a legalsó és legfelső polcszíntre minden esetben szereljünk. Közbenső polcoknál az 500 mm-t meghaladó polctávolság esetén minden polcszintre szükséges saroklemez, 500 mm-nél kisebb polctávolság esetén elég minden második polcszintre szerelni.  

A sorokat a falakhoz vagy egymáshoz rögzíteni kell, ha elmozdulásukra lehet számítani vagy a magasságuk a mélységük négyszeresét meghaladja.

 

Szerelési útmutató:

 

Leírásban egy különálló polc egység összeszerelésének lépéseit írom le, feltételezve, hogy van elég hely áll rendelkezésre a polc fektetve szereléséhez. Szerelési munkák megkezdése előtt felhívom a figyelmet az általános baleset-megelőzési szabályok betartására. Fontos a megfelelő munkaruha, lábbeli viselése.

 

1. A saroklemezeket ahány polcemelthez szükséges, készítsük elő és a salgó lábprofilokra szereljük fel, az alsó rögzítési pontnál. A saroklemez mindig a polc és a lábprofil közé kerül.

 

2. A lábprofilra szereljük fel a talp- vagy alaplemezt, de még csak lazán húzzuk meg a csavarokat.

 

3. A legfelső polclapot a saroklemezes „csomópontnál” rögzítsük a lábprofilhoz, de csak lazán (kézzel és nem kulccsal) húzzuk meg a csavarokat.

 

4. A legalsó polclapot is csavarozzuk a lábprofilhoz. A csavarfejek vannak kívül, az anyák a polcegység belső oldalán.

 

5. További polclapokat a fekvő egységbe szereljük be, de ne húzzuk meg nagy erővel szintén csavarokat.

 

6. Fordítsuk el az állványt 180 fokkal úgy, hogy az eddig megszerelt lábak alulra kerüljenek. A másik két lábprofilt hasonlóképpen az rögzítsük a polcokhoz vigyázva, hogy a megfelelő lyukakba kerüljenek csavarok és szintén csak enyhén meghúzva. Szerelés közben ellenőrizzük a polclapok egymástól való távolságát.

 

7. Állítsuk fel és rakjuk a helyére az összeszerelt egységet. Fontos a felhasználás helyén szintezni, mert másutt szintezett polcunk a rendeltetés helyén billegni fog. 
Ellenőrizzünk vízmértékkel minden síkot, hogy a Salgó polc lábai függőlegesek-e. Legkönnyebben használható ekkor a mágnessel ellátott vízmérték. A fedőpolcot enyhén üssük felfelé (gumikalapács), hogy a láb éle (fent) egy síkba kerüljön a polccal. Függőlegesre beállított állvány csavarjait óvatosan felülről lefelé húzzuk meg egészen a polcegység aljáig.

 

8.A talplemezeket a legvégén rögzítsük véglegesen annak érdekében hogy kiegyenlítsük a talaj egyenetlenségeket (ha szükséges). Ha ennek ellenére még mindig rés van az egyik talplemez alatt, kiegyenlítő lemezekkel hézagoljuk ki az állványt.

 

9.A kész polcrendszer egységeit egymáshoz, a falhoz kell rögzíteni, ha az állvány magassága meghaladja a mélység négyszeresét, vagy tartani kell attól, hogy polcrendszert oldalirányú erőhatás éri.

 

Az összeszerelt állványt ne használja létraként, mert a pontszerű terhelés károsíthatja a polclapot.

 

Raklaptároló állvány tervezési szempontok:

- raklaptároló polcrendszer tervezésekor a kiszolgáló targonca munkafolyosó igénye határozza meg a sorok számát egy adott raktárhelyiségben. Polcrendszer magasságát az épület méretei és a targonca emelési kapacitása határozza meg. Itt is érdemes ikersorokat alkalmazni középen, a jobb helykihasználás érdekében.

- fontos tisztázni, hogy teherbíró (pl. Euró raklapot) szeretnének állványon tárolni, vagy sokkal gyengébb egy-utas palettákról van szó. Ezeket is lehet raklaptároló állványra helyezni, csak a polcrendszerhez további kiegészítők szükségesek.

- fontos szempont hogy mekkora túllógása van a tárolt árunak a raklaphoz képest bármely irányban. Lehetőség van egyedi méretezésű gerendák gyártására is annak érdekében, hogy holt terek a polcrendszeren ne keletkezzenek.

- javasolt megvizsgálni általában a régebbi építésű ipari csarnokok esetén hogy a padló teherbírása megfelelő-e a raklaptároló állvány tartólábain keletkező pontszerű terhelés elviselésére. Ez különösen magas és nagy teherbírrású polcrendszer esetén indokolt. Új építésű csarnoknál erre általában nincs szükség.

További számos szempontot felsorolhatnék a polcrendszerek tervezésével kapcsolatban, de további részletekbe a konkrét helyzet ismerete nélkül nincs értelme elveszni.

Kérje tanácsunkat. Ingyenes felmérés keretében, Budapesten és környékén megtervezzük az Önnek megfelelő polcrendszert!

Keressen a 06-20-323-8556-os számon vagy küldjön levelet az alkmar@raktarpolc.hu címre.