Raklaptároló állványok

A raklapos polcrendszerek,  ellentétbe a kézi pakolású lemezpolcos (pl. Salgó polc) megoldásokkal, raklapon tárolt, nagy tömegben és mennyiségben raktározott anyagok kezelésére szolgálnak. Raktártechnika ezen a területen jellemző a különböző targoncák és egyéb emelőgépek használata. Néhány gyártmány bemutatása után térünk rá a leggyakrabban alkalmazott megoldásokra.
   
     
Ponix raklapos polcrendszer

Ponix raklapos polc, az egyik hazai gyártású nehézállvány megoldás, raktára maximális kapacitása kihasználása érdekében.

 Raklapos polcrendszer keretei összeszerelveRaklapos polcrendszerRaklapos polcrendszer sor

A raklapos polcrendszerek függőleges állványkeretekből és  vízszintes tartó gerendákból épülnek. Állványkereteket csavarkötéssel rögzített merevítők fogják össze. A keretben lévő oszlopok perforációiba a hossztartók kapcsolókarmokkal illeszkednek. Az így létrejött kötés könnyen oldható és mégis merev és biztonságos. A gerendák véletlen kiemelését biztosítószegek akadályozzák. 
Az  oldható kötés lehetővé teszi azt, hogy a raklapos polcrendszer változó rakatmagasságok esetén könnyen átépíthető legyen, valamint sérülés esetén a polcrendszer alkatrészei könnyen cserélhetők. A raktártechnika általános megoldása, nagyméretű raktárak esetén.
Raklapos polcrendszer kereteinek magassága normál esetben 2000-től 9000 mm-ig tervezhető, mélysége 800, 1000, 1100, 1200 mm-ig. Járatos gerenda hossz 1800 és 2700 mm lehet (két, három EUR raklap elhelyezésére szolgálnak.)
A raklapállvány tartóoszlopain a perforációk osztásköze 50 mm, ezzel a léptékkel lehet a gerendák magasságát állítani.
Raklapos polcrendszer ikersorRaklapos polcrendszer központi folyosójaRaklapos polcrendszerRaklapos horganyzott polcrendszer keret szürke festett tartógerenda

Egy raklapos állványmezőbe minimum két vízszintes tartó gerendapárt szükséges elhelyezni, a polcrendszer stabilitása érdekében.
A tároló szintek száma = földszint+gerendaszintek száma.
A polcrendszer kereteit alapcsavarral rögzítjük a padozathoz. Dupla sorok esetén a polcokat ikresítővel egymáshoz kötjük, de az épülethez az állványrendszert - normál magasság esetén - rögzíteni nem szükséges. A talpon keletkező lefelé ható nyomóerő az alapcsavarokkal együtt, biztonságosan rögzíti a polcrendszert. Természetesen a szakember által végzett raktártechnika szempontjából szakszerű telepítés rendkívül fontos.
A tárolandó rakat alapja lehet EURO vagy más egyéb méretű raklap. Eltérő méretű rakatok tárolása is megoldható a polcrendszer mélységének módosításával, illetve kiegészítő elemek felhasználásával.
A raklapos polcrendszerek további tartozékokkal  alkalmassá tehető nem raklapon tárolt dobozok, ládák, hordók, kábeldobok és egyéb árufajták tárolására illetve egyéb raktártechnikai feladatok ellátására.
 

Raklapos polcrendszer védõráccsal Raklapos polcrendszerRaklapos polcrendszer fém betétpolccalRaklapos polcrendszer polcpanelekkel

APR 12 raklapos polcrendszer

Az APR 12-es egy olasz gyártású raklaptároló raktári állvány. Elnevezés ("Armes Pallet Racks" = Armes Raklapos Állvány) a lábak 12 szeresen hajlított profiljára utal. Az APR 12-es raklapos rendszerhez a gyártó különböző keret típusokat fejlesztett ki, terheléstől függően kapható könnyű (L), közepes (M) és nehéz (P) kivitelben Sok kiegészítőt gyártanak hozzá annak érdekében, hogy a raktártechnika különböző területein alkalmazni lehessen.
Átjáró raklapos polcrendszer alattRaklapos soros APR 12 polcrendszerRaklapos polcrendszer belülrõl

Tartógerenda kapcsolófej biztosítószeggelA raklapos polcrendszerek dupla sorait, ikresítõvel kötjük össze Hagyományos soros raklapos polcrendszerRaklapos polc

Továbbiakban a raktártechnika által általánosan használt raklaptároló nehézállvány polcrendszer fajtákat  mutatok be.  
Raklapos állványok jellemzője, hogy sokféle alapanyag, félkész termék és csomagolt végtermék raktározását kell megoldani. 

 

Soros raklapos polcrendszerek

A soros raklapos állványrendszer a leggyakrabban alkalmazott nehéz polcrendszerek.  Tömbtárolással  ellentétben a soros állvány előnye a nyomóterhelés nélküli tárolás. Általában függőleges állványkeretek 2000–9000 mm magasak, a vízszintes tartógerendák 2700 vagy 1800 mm hosszúak, amelyeken két vagy három raklap tárolható. Rendelhető egyedi méretű vízszintes gerendákkal ellátott raklapos polcrendszer.  
Raklapos polcrendszer a lehetséges kiegészítõkkelSoros raklapos polcrendszerAPR 12 iker polcsor keretvédõvel

Speciális esetben a raklapos polcrendszerek magassága elérheti a 14 métert, amely csak rendkívül költséges emelő berendezés segítségével kezelhető. Ezek a polcsorok közé épített, alul-felül sínrendszerrel vezetett rakodógépek, emberi kéz érintése nélkül szolgálják ki az állványrendszert. Raktártechnika különleges megoldásaként az alkalmazott polcrendszer képezi az épület tartóvázát.
Képes alkatrész katalógus  bemutatja a lehetséges kiegészítő elemeket. 
A soros raklapos állványokat olyan raktárakban alkalmazzák, ahol fontos, hogy minden rakat külön-külön közvetlenül elérhető legyen. 
Soros raklapos polcrendszerek esetén a legnagyobb kapacitást akkor érjük el ha szűk folyosóban használható targoncát alkalmazunk. Következő két ki ábra mutatja a különbséget.

Normál és szűkfolyosós raktárbeosztás

Normál munkafolyosóval tervezett polcrendszerSzûk folyosókkal tervezett polcrendszer + 40 % férõhely

Egy téglalap alakú raktár esetén minél nagyobb az oldalak közötti különbség, a többlet sor vagy sorok segítségével annál nagyobb mennyiségű raklaphelyet nyerünk, vagy megfordítva annál kisebb alapterületű raktárt kell fenntartani erre a célra. Ennél a raktártechnikai megoldásnál is a megtérülés előre számítható, kalkulálható.
 

Bejárható raklapos polcrendszerek (drive-in állvány)

A be-és átjárható raklaptároló állvány egy  csupa folyosóból álló polcrendszert alkot,  amelynél még a folyosó előtt kívül kell megfelelő magasságba emelnie a targoncának a rakatot, majd előre haladva a hosszanti tartósínekre kell helyeznie az árut. Az anyagmozgató gépeknek be kell menni bejárható raklapos polc folyosójába. Az Euró raklapot az 1200 mm-es oldalán kell kezelni. Be- és kitárolásnál a megfelelő sorrendet be kell tartani az adott folyosóra vonatkozóan lentről felfelé (vagy fordítva). Feltöltött    raklapos bejárható polcrendszerek esetén a legutoljára elhelyezett rakatot lehet először kivenni.

Átjárható raklapos polcrendszer középen merevítõ folyosóvalBejárható raklapos polc rövid csatornákkal Rakatot a polcrendszer elõtt kell felemelni a megfelelõ magasságba

A be- és átjárható fém polcrendszerek ideális megoldást nyújtanak a rendelkezésre álló hely maximális kihasználása érdekében. Raktártechnika megoldásain belül szinte a tömbös, polcrendszer nélküli tárolás kapacitását érhetjük el vele anélkül, hogy a rakatokat egymáson kellene tárolni.
A be- és átjárható raktári polcok annyiban különböznek egymástól, hogy a bejárható raklapos polcrendszer hátul és felül is zárt, az átjárható csak felül zárt és a folyosók mindkét végén ki és betárolás, árukezelés folytatható. 
Be- és átjárható raklapos raktári polcrendszerek optimálisak kevés cikkszámú és cikkenként nagy mennyiségű áruk tárolására. Számtalan helyen gazdaságosan (pl. hűtőházakban) alkalmazott raktártechnikai megoldás, ahol egynemű áruk esetén nem követelmény, hogy minden rakat külön elérhető legyen, elég ha a csatorna elején található  raklapok  elérhetőek először. Átjárható raklapos polcrendszer mindkét oldalán kezelhető.

 
Dinamikus raktári polcrendszerek

Ezekkel a raktártechnikai megoldásokkal két esetben érdemes számolni megfelelő rakatszám mellett:
1. A beruházás még a tervezés stádiumában van,  és egy összetettebb, - magasabb beruházási költséggel megvalósítható - dinamikus raktári polcrendszer segítségével,  kisebb területen tárolható a tervezett a mennyiség. 
 A  megtakarított építési költség, és a ki nem fizetett fenntartási és üzemeltetési összegek, nyereségessé teszik egy bonyolultabb raklapos polcrendszer telepítését. Természetesen minden szituáció más, ezért gondos számítások alapján, előkalkuláció segítségével, tervezzük meg az  Önnek  leggazdaságosabb raktártechnikai megoldást , a tárgyi ingatlan adottságait figyelembe véve.
2. Meglévő raktár esetén, szükséges a tárolási mennyiség növelése, de további alapterület bővítésére nincs mód.
Kérjen tervet, javaslatot, árkalkulációt Tőlünk hogy az összes lehetőség ismeretében a gazdaságosabb raktártechnikai megoldást javasolhassuk Önöknek.
 

Mobil raklapos polc

A mobil raklapos polcrendszerek gépesített alvázakra szerelt soros polcrendszernek felel meg, amelyeket összetolunk egymáshoz így a munkafolyosók területét is, áru tárolására tudjuk használni. A raktártechnika ezen megoldásánál a sorok mozgathatók egy munkafolyosónyi helyet kihagyva, a rendszer bármely tetszőleges helyén nyitható.

Gördíthetõ raklapos polcrendszerPolcrendszer vezetõsín padlóba süllyesztveGördíthetõ raklapos polcrendszer

Mobil állvány segítségével rendkívüli hatékonysággal használhatjuk ki a rendelkezésre álló teret, úgy, hogy minden raklap külön-külön elérhető.  A folyosó mindkét oldalán elhelyezett biztonsági fénysorompók vészmegállást váltanak ki, amint valamilyen akadályt észlelnek.
Következő két ábra bemutatja, hogy a hagyományos  soros polcrendszerhez képest ez a raktártechnikai megoldással mekkora többlet kapacitást  lehet elérni:
 
Soros polcrendszer, rögzített állványzatMobil raklaptároló polcrendszer kétszeres kapacitás

 
Görgőpályás raklapos polcrendszerek

A görgőpályás raklapos polcrendszer a raktártechnika egy olyan megoldása, ahol az egymás felett és mellett kialakított csatornákban, a rakatok néhány százalékos lejtéssel kialakított görgősoron gurulnak le, a folyosó végéig.
A görgőpályák sebességszabályozóval felszereltek, ennek megfelelően a rakatok mozgása egységes, a súlyoktól és méreteiktől függetlenül.
A raktári polcrendszer egy betöltési és egy kiszedési oldallal rendelkezik melynek következtében a legelőször betöltött rakat lesz a kiszedési oldalon az első. (first in – first out, vagyis FIFO működési elv érvényesül).
Létezik egy oldalas görgős polcrendszer, ahol a be- és kitárolás azonos oldalon történik. (last in – first out, vagyis LIFO működési elv érvényesül)

Görgõs raklapos polcrendszerGörgõk közelrõlGörgõs polcrendszer mûködés közben

Görgőpályás polcrendszer olyan helyen jelenthet megoldást a raktárberendezések világában, ahol az átjárható rendszer nem alkalmazható, vagy a gyorsabb ki- és betárolásra van szükség,  mint ami egy statikus rendszerrel elérhető.
 

Keressen a 06-20-323-8556-os számon vagy küldjön levelet az alkmar@raktarpolc.hu címre.